Λουλούδια της Άνοιξης

(κείμενο φωτογραφίες : Γιώργος Φάκας Γραμματέας )

Οι πρώτες ανοιξιάτικες μέρες στη Σάμο αποτελούν για τον άνθρωπο που αναζητά και καταγράφει την πλούσια χλωρίδα της μια πραγματικά ιδανική πρόκληση. Αν αυτό συνδυάζεται και με μία από τις εκδρομές του Ε.Ο.Π.Σ.Σ είναι ότι καλύτερο. Μέρα με την ημέρα απλώνονται τα διάφορα αγριολούλουδα σε όλη την έκταση του νησιού συνθέτοντας ένα πολύχρωμο χαλί γεμάτο χάρη και αρμονία. Στις αρχές Μαΐου όλη αυτή η εξέλιξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Είναι οι μέρες που οι εξοχές του νησιού χαρίζουν απλόχερα τις ομορφιές τους στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες.
Τα φυτά εχουν πολλαπλές λειτουργίες και μια μοναδική αξία. Για παράδειγμα το χρώμα τους. Στην χώρα μας τα περισσότερα έντομα έλκονται από το κίτρινο χρώμα. Θα έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα λουλούδια των φυτών εχουν κίτρινο χρώμα. Αυτό εχει να κάνει με την αναπαραγωγή των φυτών αλλά και με την επιβίωση των εντόμων. Το σχήμα και η μορφή των φυτών επίσης, συντελούν στην εξέλιξη της ζωής. Αλλά πάλι φυτά εχουν θαυμαστές θεραπευτικές ιδιότητες. Η καλέντουλα για παράδειγμα διαθέτει επουλωτικές αρετές. Το ταπεινό ταραξάκο είναι ένα από τα σπουδαιότερα φάρμακα της φύσης, γίνεται θαυμάσια σαλάτα, διευκολύνει την πέψη, διεγείρει το συκώτι και αυξάνει την ροή της χολής. Η πανέμορφη νεραγκούλα καταπραΰνει τις επώδυνες αιμορροΐδες. Είναι μακρύς και ατελείωτος ο κατάλογος με την χρησιμότητα των φυτών.
Αξίζει να αναφερθεί η σπουδαία γεωγραφική θέση του νησιού η οποία συντελεί στη μεγάλη ποικιλία των ειδών. Βρίσκεται πάνω στο σύνορο της ανατολής με την δύση. Αυτό σημαίνει ότι για πολλά φυτά η Σάμος αποτελεί το τελευταίο όριο εξάπλωσής τους προς τα ανατολικά και για αλλά προς τα δυτικά. O crocus biflorus για παράδειγμα δύσκολα εξαπλώνεται ανατολικότερα και την μυρωδάτη ορχιδέα barlia robertiana όσο και να ψάξετε δεν θα την βρείτε στα υγρά λιβάδια της Πίνδου.