Βουνό Κέρκης

Ενας από τους βασικούς στόχους του Ε.Ο.Π.Σ.Σάμου από την ωρα της ίδρυσης του είναι η ανάδειξη του Κέρκη μέσα από τα μονοπάτια του. Μέλη του συλλόγου εχουν καταθέσει πολύ ορεξη και μεράκι στο θαυμαστό αυτό στολίδι του νησιού μας χαράζοντας και σηματοδοτώντας τα μονοπάτια του. Ο ορεινός όγκος του Κέρκη φαντάζει μεγαλόπρεπος σε όλο σχεδόν το ανατολικό Αιγαίο και αυτή η προσπάθεια εχει σαν στόχο να γνωρίσουν το βουνό οι επισκέπτες του νησιού αλλά και οι ίδιοι οι Σαμιώτες .

Την Κυριακή 6-7-2003 τρία μέλη του συλλόγου ο Καγιόπουλος Μάριος ,ο Κρητικός Θόδωρας και ο Φάκας Γιώργος τοποθέτησαν με ιδιαίτερη χαρά μεταλλική σημαία στην κορυφή Βίγλα (1443 μ) που είναι η ψηλότερη του νησιού. Ηταν πραγματικά κάτι που έλειπε από την κορυφή ,αν αναλογιστεί κανείς ότι μεταλλικές σημαίες τοποθετούνται σε όλες τις ψηλότερες κορυφές των βουνών τις πατρίδας μας. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι την υποχρέωση αυτή την αναλαμβάνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι. Παρακάτω αναφέρονται μερικές συνήθεις διαδρομές που μπορούν να γίνουν στον Κέρκη οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλες τις πλευρές του και είναι καλά σηματοδοτημένες. Αφετηρία η τέρμα των ορειβατικών διαδρομών μπορεί να είναι οικισμοί που βρίσκονται γύρω η διάφορα σημεία των δασικών και ορεινών δρόμων.

  • Α)Βοτσαλάκια -Μ.Ευαγγελίστριας- Προφήτης Ηλίας -Βίγλα. Θεωρείται η κλασσική διαδρομή .Ωρες πορείας περίπου πέντε (5) αν ξεκινήσετε από τα Βοτσαλάκια και τρεισήμισι(3,5)αν έχετε 4χ4 και δεν είναι κομμένος ο δρόμος και ξεκινήσετε από το μονοπάτι που βγάζει στην Ευαγγελίστρα
  • Β)Μνημείο-Προφήτης Ηλίας-Βίγλα. Η πιο βατή διαδρομή. Από τις ανεμογεννήτριες του Μαραθοκάμπου με πραγματικά γερό αυτοκίνητο προσεγγίζεται το αυχένα που βρίσκεται το μνημείο της εθνικής αντίστασης στη θέση Μενεγάκι. Από δω η κορυφή είναι περίπου δυόμισι (2,5)ωρες με ομαλή και ευχάριστη πορεία.
  • Γ)Παναγία Μακρινή-Πριόνι -Βίγλα. Η ιστορική διαδρομή λόγω κυρίως της αφετηρίας της. Θεωρείται δύσκολη αλλά η κόψη του πριονιού αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο τους τολμηρούς που την επιλέγουν. Διάρκεια περίπου δυόμισι (2,5) ωρες. Η προσέγγιση στην αφετηρία γίνεται από το χωριό Καλλιθέα με χωματόδρομο που είναι βατός μόνο το καλοκαίρι και με 4χ4.
  • Δ)Στρούγκα- Αεροπλάνο- Βίγλα. Δύσκολη και κοφτή διαδρομή. Εμπεριέχει το συναίσθημα του δέους αφού διασχίζει την σχεδόν κάθετη πλαγιά με τα συντρίμμια του αεροπλάνου που έπεσε την δεκαετία του 80.Διάρκεια περίπου τρεις (3) ωρες. Η προσέγγιση γίνεται με σκληρό χωματόδρομο από το χωριό Δρακαίοι. Tελος πρέπει να τονιστεί με ιδιαίτερη έμφαση η έλλειψη καταφυγίου στο βουνό.

Γιώργος Φάκας