Η γεωγραφία της Σάμου
Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και βλέπει προς το όρος Μυκάλη. Από την Μικρά Ασία χωρίζεται με τον Πορθμό της Μυκάλης , τον Επταστάδιο όπως τον έλεγαν οι αρχαίοι, και έχει προς το βορά τη Χίο και την χερσόνησο της Ερυθραίας, προς νότο τα νησιά Πάτμο, Λέρο και άλλα μικρότερα, προς την ανατολή την Έφεσο και προς τη δύση την Ικαρία. Η έκταση της είναι 502 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γύρο από αυτή υπάρχουν μικρές ακατοίκητες νησίδες, σπουδαιότερες των οποίων τα νησιά του Κότσικα, (Αγ. Νικόλαος, Πρασονήσι, Δασκαλειό, Διαπόρτι και Μακρονήσι και στα νότια η Σαμιοπούλα. Η Σάμος βρίσκεται σε γεωγραφικό μήκος 26°32'58, 55''-27°4'58 5'' ανατολικά του μεσημβρινού του Γκρήνουιτς και σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 37° 39' 46''.
Η χλωρίδα και η ονομασία
Η Σάμος είναι μοναδική για την πλουσιότατη χλωρίδα και την όλη εμφάνιση της. Γι αυτό ακριβώς το λόγο έχει πολλά ποιητικά ονόματα όσο κανένα άλλο νησί. Από τα όσα μας μεταδίδουν οι αρχαίοι και νέοι συγγραφείς η σειρά των ονομάτων της θα είναι : Παρθενία, Δρυούσα, Ανθεμούσα, Μελάνθεμος, Μελάμφυλλος, Φυλλάς (και Φυλλίς), Κυπαρισσία, Δόρυσα, Παρθενοαρούσα, Πιτυούσα, Ιμβασία (και Ίμβρασος ), Στεφάνι και Σάμος. Τα ονόματα αυτά έχουν δοθεί από ποιητές οι οποίοι γοητεύτηκαν από την ομορφιά της, η οποία ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Έτσι Ανθεμούσα και Άνθεμις ονομάστηκε για τα λουλούδια της που καλύπτουν το έδαφος της από τις κορυφές των ορέων μέχρι τη θάλασσα, όλες τις εποχές, Κυπαρισσία για τα κυπαρίσσια, Πιτυούσα για τα πεύκα, Δρυούσα για τις άφθονες βελανιδιές, Μελάμφυλλος για τη δάφνη, και Στεφάνη για τα απότομα βουνά της που εξέχουν.
Τα βουνά της Σάμου
Το νησί έχει δύο ορεινά συγκροτήματα, το Κέρκη και το Καρβούνη. Ο Κέρκης ή αλλιώς Κερκετέας κατέχει το δυτικό τμήμα, ενώ η ψηλότερη κορυφή του η Βίγλα βρίσκεται στα 1443 μ. Ο Καρβούνης από την άλλη κυριαρχεί απόλυτα της βόρειας και ανατολικής πλευράς του νησιού. Η κορυφή του ονομάζεται Προφήτης Ηλίας και βρίσκεται στα 1153μ. Αντίθετα προς τον Κέρκη που είναι φαλακρός είναι όρος κατάφυτο από δένδρα παντός είδους και αμπέλια. Βέβαια οι καταστροφικές φωτιές τον τελευταίων ετών έχουν συρρικνώσει αρκετά την πλούσια βλάστηση τόσο του Κέρκη ( στους πρόποδες ) όσο και του Καρβούνη. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις από παρθένα δάση ενώ σε πολλά σημεία που είχαν καεί η φύση από μόνη της έχει φροντίσει να επουλώσει της πληγές της και να φυτρώσει καινούρια δενδράκια. Σημαντική θέση στη χλωρίδα της Σάμου έχει η "Μαύρη Πεύκη" ή αλλιώς Pinus Nigra που βρίσκεται στο Κέρκη όσο και στο Καρβούνη και σε υψόμετρο πάνω από τα 800 μέτρα. Αυτό το είδος πεύκου έχει μεταναστεύσει από τα δάση της βόρειας Ευρώπης πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Σάμο κατα την εποχή των παγετώνων.