ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΚΟΠΕΡΑΤΟ

Στη βόρεια μεριά του νησιού και συγκεκριμένα στις πλαγιές του όρους Κέρκη (1443 m) ακριβώς δίπλα στο μοναστήρι της Παναγίας του Κακοπέρατου, σε υψόμετρο 550m περίπου, ξεκινάει το ομώνυμο φαράγγι.
Το τελείωμα του φαραγγιού είναι στην πανέμορφη και με οικολογική σημασία (εκεί συχνάζουν κάποια ζευγάρια monachus monachus, όπως και σε άλλα σημεία της ΒΔ πλευράς του νησιού) παραλία του Μεγάλου Σεϊτανιού.
Την πρώτη φορά που το επισκεφτήκαμε, το Σεπτέμβριο του 2003, δεν φανταζόμασταν τι θα συναντούσαμε έτσι κρίθηκε αναγκαία και δεύτερη διάσχιση, από τα μέλη του Ε.Ο.Π.Π.Σ. Σάμου, με περισσότερα υλικά για να ολοκληρωθεί η ασφάλισή του.
Στις 8/9-5-2004 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διάσχιση από τους Καγιόπουλο Μάριο, Μαυρέλου Ελευθερία, Σαραντίδη Ανέστη, Ζαφείρη Μιχάλη, Καζόγλου Σοφία και Κώστα Βοριά όλους μέλη του Ε.Ο.Π.Π.Σ Σάμου.

Χαρακτηρισμός με σύμβολα :

Δυσκολία: 3 Δ: 550
Immersion: 2 Α: 0
Καθετότητα: 2 d: 550
Διαφυγή: 3 Gmax: 45m
L : 5 km G: Ασβεστόλιθος

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ


Η προσέγγιση για το φαράγγι είναι πολύ εύκολη και ο δρόμος φτάνει ακριβώς στην αρχή του. Από το Καρλόβασι μετά από 12χλμ. άσφαλτο φτάνουμε στο χωριό Κοσμαδαίοι και στη συνέχεια μετά από 4χλμ. καλά στρωμένο χωματόδρομο παρκάρουμε ακριβώς δίπλα στο μοναστήρι.
Το φαράγγι κρατάει αρκετό νερό μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ τον υπόλοιπο χρόνο, νερό υπάρχει μόνο στις "λεκάνες" που έχουν σχηματιστεί από τους καταρράκτες. Εκτός από το κατακαλόκαιρο την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου η στολή νεοπρέν είναι απαραίτητη, φυσικά για τη διάσχισή του χρειάζονται όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το πέρασμα ενός φαραγγιού και σίγουρα τίποτα λιγότερο αφού τα ραπέλ που θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουμε δεν είναι λιγότερα από 45 και το ύψος τους κυμαίνεται από 3 έως και 40 μέτρα. Έχει ασφαλιστεί ολόκληρο με πλακέτες ανοξείδωτες, και αρκετά ραπέλ από δέντρα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Διαφυγή έχει εντοπιστεί σε ένα σημείο που βρίσκεται 2 -3 ώρες περίπου από το ξεκίνημά του σε ένα άνοιγμα στη δεξιά μεριά του. Εκεί ακολουθούμε ένα μονοπάτι που περνά πάνω από μια ρεματιά που εκβάλει μέσα στο φαράγγι. Σε 20' θα βρεθούμε στο κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι. Η διαφυγή αυτή ανακαλύφτηκε πρόσφατα από την ομάδα μας και αλλάζει κάπως τα πράγματα .Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χωρίσουμε το φαράγγι του Κακοπέρατου σε δυο μέρη. Στο μέρος 1ο που ξεκινάει από το μοναστήρι μέχρι το σημείο διαφυγής, και το μέρος 2ο που ξεκινάει από το σημείο διαφυγής μέχρι τη παραλία του μεγάλου Σεϊτανιού.
Το φαράγγι όπως προαναφέραμε τελειώνει στην παραλία του μεγάλου Σεϊτανιού όπου σε 1 ½ ώρα περπάτημα από καλογραμμένο μονοπάτι βγαίνουμε στην άσφαλτο ( παραλία "ποτάμι") που θα πρέπει να έχουμε αφήσει δεύτερο μεταφορικό μέσον για να γυρίσουμε εκεί όπου το προσεγγίσαμε.
Ο χρόνος διάρκειάς του και τις δυο φορές που το διασχίσαμε (ομάδα 6 ατόμων ) δεν ήταν λιγότερο από 14 ώρες. Βέβαια υπήρχε και η χρονοβόρος διαδικασία της ασφάλισης του. Μια έμπειρη ομάδα που κάνει canyoning , θα χρειαστεί περίπου 7 ώρες για την κατάβαση αυτού του φαραγγιού. Έχει ασφαλιστεί ολόκληρο με πλακέτες ανοξείδωτες, πολλά διαμπερή και αρκετά ραπέλ από δέντρα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Το μέγεθος του είναι εντυπωσιακό έχοντας κατά νου ότι βρίσκεται σε ένα νησί, αξίζει πραγματικά για όσους αναζητούν ένα διήμερο να ξεχειλίζει από περιπέτεια.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο τηλέφωνο 22730-25433 και 6944325261 Καγιόπουλο Μάριο.

Για φωτογραφίες απο τη πρώτη διάσχιση στις 7/8-9-2003 : κάντε κλίκ εδώ